Jaka waga do gastronomii będzie dobrym wyborem?

Wagi elektroniczne to jeden z ciekawszych przykładów urządzeń, jakie wykorzystuje się w lokalu gastronomicznym. Działalność tego typu może bowiem używać wspomnianej technologii w różnych „obszarach” pracy – zarówno na zapleczu kuchennym, jak i na stanowisku obsługi klientów. Zazwyczaj nie będzie to jednak ten sam rodzaj wagi elektronicznej. Na zapleczu sprawdzają się doskonale urządzenia kuchenne oraz kontrolne (proste), natomiast przy prowadzeniu sprzedaży m.in. modele kalkulacyjne, do zabudowy czy nawet multimedialne.

Urządzenie z odpowiednimi zakresami ważenia

Co ma zawsze znaczenie – w każdej branży, bez względu na rodzaj wybranej wagi elektronicznej? Taką cechą omawianych urządzeń są tzw. zakresy ważenia. To właśnie one określają szczegółowo limity pomiarowe oraz dokładność pracy danego modelu. A w przypadku wagi do gastronomii często będzie można spotkać się z parametrem 1,5/3 kg (z dokładnością 0,5/1g), 3/6 kg (z dokładnością 1/2 g) lub 6/15 kg (z dokładnością 2/5 g). Mowa więc o urządzeniach dwuzakresowych, które zazwyczaj zapewniają też automatyczną zmianę trybu pracy na niższy bądź wyższy – w zależności od masy obsługiwanego produktu.

I jak nietrudno zgadnąć, omawiane przez nas parametry wagi elektronicznej muszą być zgodne z oferowanym asortymentem. Dotyczy to również lokalu gastronomicznego, a konkretnie – potraw przygotowywanych i sprzedawanych w restauracji. Zakresy ważenia wagi gastronomicznej trzeba więc dostosować do takich produktów.

Rodzaje wag elektronicznych – jakie są główne różnice?

Już we wstępie wspomnieliśmy o najpopularniejszych rodzajach wag elektronicznych, jakie są wykorzystywane w restauracjach oraz lokalach typu fast-food. A czym konkretnie różnią się takie urządzenia? Podstawową grupę stanowią modele typowo kuchenne, znane nawet z naszych domów. Nie zawsze jednak są one przystosowane do pracy w gastronomii, np. ze względu na brak szalki wykonanej ze stali nierdzewnej. Przejdźmy więc do zdecydowanie bardziej „biznesowych” rozwiązań, które umożliwiają precyzyjne mierzenie masy produktów.

Urządzenia proste, nazywane też kalkulacyjnymi, służą przede wszystkim do ważenia różnych elementów asortymentu. Nie ma tu więc mowy o niezwykle wszechstronnym rozwiązaniu technologicznym. Atutem wielu modeli z tej kategorii będzie jednak solidna i szczelna konstrukcja. Dlatego też wagi proste sprawdzają się znakomicie np. na zapleczu kuchennym. Co oczywiście nie oznacza, że nie można ich stosować na stanowiskach obsługi klientów. W takich okolicznościach znacznie lepiej sprawdzą się jednak urządzenia z funkcjami kalkulacyjnymi. Chodzi tutaj o modele, które zapewniają zważenie produktu oraz przeliczenie otrzymanego wyniku na kwotę do zapłaty.

Doskonałą propozycją dla stanowisk sprzedaży będą również wagi do zabudowy. Ich wmontowanie w miejscu pracy, np. w blacie albo ladzie, zapewnia wygodne i szybkie obsługiwanie klientów. Ponadto, wybrane modele wag do zabudowy da się dodatkowo zintegrować z czytnikiem kodów kreskowych. W ten sposób można stworzyć wago-skaner, czyli niezwykle wszechstronne rozwiązanie technologiczne dla gastronomii.

Nowoczesny model z rozwiązaniami multimedialnymi

Oddzielny fragment naszego poradnika chcielibyśmy poświęcić najbardziej zaawansowanym technicznie wagom do gastronomii. Mamy oczywiście na myśli nowoczesne urządzenia multimedialne, które wyróżniają się m.in. obecnością ekranu dotykowego oraz niekiedy nawet wydajnych podzespołów komputerowych. Co ciekawe, wiele modeli z tej kategorii to równocześnie tzw. wagi etykietujące. W ich przypadku mamy więc do czynienia dodatkowo z wbudowanym mechanizmem drukującym, który pozwala na wystawianie etykiet z informacjami o ważonych towarach.

Waga multimedialna Digi SM-6000

Czy jednak taka waga elektroniczna znajdzie zastosowanie w gastronomii? Zdecydowanie tak! Urządzenie multimedialne, również z funkcją wydruku etykiet, sprawdzi się znakomicie np. na stanowisku obsługi klientów w restauracji. Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, to jedno z najbardziej zaawansowanych technicznie rozwiązań, jakie są dostępne na rynku. Można więc liczyć na to, że waga multimedialna w dużym stopniu zautomatyzuje prowadzenie sprzedaży oraz wydawanie potraw.

Waga do systemu działającego w restauracji – jak ją wdrożyć?

W ramach podsumowania warto jeszcze podkreślić, co ma znaczenie przy wdrażaniu wagi elektronicznej w systemie wykorzystywanym w lokalu gastronomicznym. W tym przypadku ogromne znaczenie mają obsługiwane interfejsy komunikacyjne – przewodowe lub bezprzewodowe. To za ich pośrednictwem będzie można podłączyć wagę elektroniczną do kasy fiskalnej albo komputera, np. terminala komputerowego typu POS. A jakie konkretnie interfejsy komunikacyjne na to pozwalają? Powszechnie stosowane są m.in. porty RS-232, USB oraz Ethernet. Natomiast w bardziej zaawansowanych technicznie wagach można też skorzystać z łączność przez Bluetooth lub Wi-Fi.

Komentarz do “Jaka waga do gastronomii będzie dobrym wyborem?

  • 23 sierpnia, 2021 o 5:45 pm
    Permalink

    bardzo dobry wpis takiego szukalem wlasnie planuje zakup wagi elektronicznej do mojego lokalu

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wpisz odpowiedź *